Не правете това на сватбата си – сватбени суеверия

Сватбени суеверия

Не правете това на сватбата си

Сватбените поверия в народния бит и традиции може да откриете какви ли не чудати сватбени суеверия. Но никой не би избрал да рисува точно на най-важния и чакан ден от живота си – сватбата. Ето списък с най-известните обичаи и суеверия, които младоженците не трябва да дръзват да прекрачат. Ако не искат да ги застигнат беди, неразбирателства и нещастия. Едва ли има друго събитие, с което да са свързани толкова много суеверия като сватбата.

Сватбени суеверия за булката

 • Булката трябва да носи нещо старо, нещо на заем, червен конец, нещо синьо, нещо наобратно и “шест пенса в обувката”. За да не урочасат булката, тя трябва да носи “нещо старо”, което символизира връзката и със старото й семейство, което ще вземе със себе си. “Нещо ново” – символизира новият живот, който ще създаде младото семейство, “нещо назаем” – булката трябва да носи със себе си нещо взето на заем от нейна щастливо омъжена приятелка – така ще вземе от нейния щастлив брак. “нещо синьо” произлиза от еврейските булки, които носели синя панделка, която изразява предаността към бъдещия им съпруг. “шест пенса в обувката” носи символиката на щастливия и доходен живот на младото семейство.
 • носене на воал – носенето на воал произхожда от предишното поверие да не се вижда булката преди сватбата.  Така няма да  се урочаса и за да я предпази от зли духове, които могат да завидят на щастието й.
 • бяла рокля – бялата булчинска рокля и до днес е най-предпочитана, тъй като белият цвят символизира чистотата и непорочността още от Викторианската епоха.
 • плачене на сватбата – да пролееш сълзи върху воала си символизира щастие и късмет в брака. Няма да плачете през брачния си живот. Така че поплачете си на воля!
 • не бива да се носят перли – перлите символизират тъгата и сълзите
 • не пришивайте нищо – ако след като булката се облече трябва да се пришие нещо, тя трябва да захапе конеца и да мълчи докато се пришива. Това се прави, за да не се зашие късмета й.
 • сватбената рокля не трябва да се пере до раждането на първото дете.

Сватбени суеверия за младоженеца

 • младоженецът трябва да се пребори и откупи булката – по пътя към булката си младоженецът трябва да мине през три порти, да се пребори с три трудности и да напълни обувките и с пари докато и паснат.
 • не се минава по обратен път – когато се отива да се вземе булката, както и по пътя към гражданското,  не трябва да се минава по обратен път през целия ден
 • пренасяне на булката през прага – под прага се смятало, че живеят злите духове, а и за да не се препъне булката, защото това носи лош късмет, трябвало младоженецът да я пренесе през прага.

Сватбени суеверия за младоженците

 • До сватбения ден младоженците не трябва да се виждат. Това схващане битува от далечните години, когато сватбите и браковете са били уреждани. Трябвало е младоженецът да почака до сватбения ден, за да види своята булка. За да не се объркало нещо чак когато булката вдигне воала си – тогава вече е твърде късно за бягство. Дали?!
 • подаряване на ножове – не приемайте комплект ножове, дори и много да искате и харесвате този подарък. Ножовете символизират “прерязването” на връзката със семейството и носят лош късмет. В замяна дайте дребна монета, по този начин вие ги отплащате и те вече не се смятат за подарък.
 • шаферки с еднакви рокли като булката и шафери с еднакви костюми с младоженеца – сватбеното поверие тук произлиза от целта да се заблудят злите духове или злонамерени роднини, както и всеки, който би бил против брака.
5/5 - (2 votes)